tirsdag den 18. december 2012

Gløgg - julens bedste!


Jul og gløgg hænger uløseligt sammen. Men pyhadada, man får meget hurtigt for meget af den søde intetsigende kartongløgg fra Blomberg. Så hvorfor ikke lave den selv? Det er noget af det nemmeste i verden, det smager helt igennem fantastisk og så skal jeg lige love dig for, at dine gæster vil kysse den jord, dine fødder går på, når de har smagt på herlighederne.Jeg laver den lidt på slump, men har her angivet en nogenlunde opskrift. Du kan jo gøre som du har lyst til - tilsætte lidt mere af dette eller hint - eller evt. et lille skvæt schnaps in the end. Det har jeg hørt, vækker glæde. Men det ville min gravide mave ikke lige tillade i år...


På med vanten, du kan nå det endnu! Der er stadig masser af dage at invitere på gløgg inden jul! Og husk på, at rødvinen helst skal være kraftig og god. Hvis den er vissen og sur, bliver gløggen det også. Oh skræk, oh ve - måske også gæsterne. Men vi snakker selvfølgelig ikke lige Amarone og Barolo! Du kan sagtens få en god vin til omkring en halvtreller i Netto.Og du må godt snyde med æbleskiverne og bruge de færdigkøbte - for helt ærligt - hvem i alverden har lige et æbleskivejern stående? Og gløggen smager så godt, at ingen opdager, at du har snydt med dem. Og ellers er det her, at den der schnaps kommer ind i billedet og redder dagen.


Julegløgg 

Til ca. 4-5 personer

2 økologiske appelsiner, både skal og saft
2 økologiske citroner, kun skal
4 stykker hel kanel
Ca. 10 hele nelliker
1 stang vanilje, både korn og den tomme stang 
ca. 2 dl sukker (alt efter smag)
1 flaske god, kraftig rødvin

Ca. 2 håndfulde smuttede, hakkede mandler
Ca. 3 håndfulde rosiner

Kog en sirup på appelsinskal- og saft, citronskal, kanel, nelliker, vanilje, sukker og ca. 1-2 dl af rødvinen. Den skal ca. koge/simre i 10 min, til den er god kraftig og indkogt. Sigt krydderierne fra og tilsæt resten af rødvinen. Varm langsomt igennem ved middel varme (alkoholen må jo ikke fordufte) og tilsæt her også mandler og rosiner hvis du kan lide dem lidt svuppede. Du kan jo evt. bruge rosiner, der har hygget sig lidt med noget alkohol forinden. 

Server rygende varm med æbleskiver og juleknas.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...